Afdrukken
Hans Stolp (1942) is pastor en auteur. Hij studeerde theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Behalve theologie bestudeerde hij later de psychologie van G.C. Jung en maakte hij een studie van het esoterische christendom.
Na zijn studie werd hij docent in het middelbaar onderwijs, waar hij geschiedenis, maatschappijleer en godsdienst doceerde. Daarnaast was hij schooldecaan.
In 1978 werd hij ziekenhuispastor van het AZG in Groningen. Daar was hij de metgezel zowel van volwassenen, als van kinderen in hun laatste levensfase. Over zijn werk met zieke en stervende kinderen publiceerde hij de boeken Als de dood te vroeg komt en De gouden vogel. Dit laatste boek, een kinderboek, werd in vele talen vertaald. In deze boeken vertelt hij over de eigen taal, de symbooltaal, waarin (zieke) kinderen spreken over ingrijpende vragen van leven en dood. 
In 2011 werd zijn boek De gouden vogel in Duitsland overigens opnieuw uitgebracht onder de titel Bleib, mein goldener Vogel. Het werd een bestseller.
In 1987 werd hij benoemd tot radiopastor van de IKON. In de jaren dat hij bij de Ikon werkte, publiceerde hij diverse boeken over spirituele thema's, zoals het boek Dichterbij dan ooit...., over verlichtende ervaringen,waarin hij ingaat op bijna-dood-ervaringen en andere spirituele ervaringen. Het boek kreeg de ene herdruk na de andere en trok in die jaren sterk de aandacht. Later schreef hij, als vervolg daarop, boeken over Engelen en Karma en Reïncarnatie.
Begin 1994 legde hij zijn werk als radiopastor neer om zich volledig te kunnen wijden aan het esoterische christendom. Sinds die tijd geeft hij cursussen en lezingen over dit thema, o.a. voor Stichting De Heraut. In zijn werk maakt hij de oorspronkelijke, spirituele of esoterische christelijke traditie (weer) voor een breed publiek toegankelijk. Behalve in Nederland geeft hij ook lezingen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.
Hij schreef inmiddels meer dan 60 boeken, waaronder kinderboeken, dichtbundels en verhalende boeken. Ook begon hij een reeks boeken die de esoterische betekenis van de bijbelverhalen laten zien, o.a.Jezus van Nazareth en Johannes de Ingewijde. Deze boeken worden in 2012 door uitgeverij de Heraut opnieuw uitgegeven, nu met de titel: Esoterisch Bijbellezen. Deel 1 kreeg als ondertitel Jezus van Nazareth, deel 2 Johannes de Ingewijde. Een boek dat sterk de aandacht trok, is het boek Het geheim van de twee Jezuskinderen dat in 2010 werd uitgegeven.
Voor Stichting De Heraut geeft hij op zaterdag lezingen en cursussen in Amersfoort. De actuele onderwerpen van die lezingen kunt u vinden op de website van Stichting De Heraut onder lezingen.